Architectuur

Het ontwerp van De Alkmaarse School is van M3 architecten. Wat inspireerde hun, waar lagen de uitdagingen en hoe hebben ze ervoor gezorgd dat woonkwaliteit voorop staat? Leendert Steijger vertelt. 

Alle twaalf de woningen hebben in totaal drie verdiepingen. Aangezien de woonblokken drie woonlagen hebben kan er meer expressie worden gelegd op de uitstraling en typische kenmerken van de Amsterdamse School. De donkere metselwerkplint op de begane grond wordt beëindigd met een gedeeltelijk doorlopende witgrijze betonband. En op de bovenste verdieping wordt de oranje metselwerkgevel beëindigd met verticale pannen en horizontale metselwerkbanden. 

Bijzondere hoeken 

De Amsterdamse school laat vaak op de hoeken bijzonderheden zien in hoogte accenten of afrondingen. In ons ontwerp krijgen alle vier de hoeken van de twee woonblokken verbijzonderingen in de vorm van hoogte accenten of fraaie afrondingen.

Langs de afbuiging van de weg wordt het meest in het oog springende architectonische element ingezet, de ronde hoek met uitbouw (bergingscluster) en een balkon voor de hoekwoning. De twee hoeken ter hoogte van de Marnixstraat volgen de architectonische stijl. Deze hoeken kenmerken zich vooral door de speling met horizontale en verticale lijnen in het metselwerk waarbij hoogte accenten ontstaan in de vorm van ‘torentjes’. Deze hoeken hebben overigens geen ronde vormen en ook geen uitbouw met balkon. Hiermee wordt een volgorde van belangrijkheid aangegeven aan de hoeken.


© Thunnissen Groep 2021
De beelden, impressies, maten, oppervlakten en prijzen zijn zo nauwkeurig mogelijk vastgesteld. Aan de indicatieve waarden kunnen geen rechten worden ontleend.
Privacyverklaring